I Sundbyberg har man haft fokus på undervisningens kvalitet under flera år. Genom olika tidigare långsiktiga satsningar på Tillgängligt lärande och Undervisningslyftet har man bland annat utvecklat undervisningsmiljöerna. Man har även ökat skolledarnas och lärarnas medvetenhet om hur de senare undervisar.
Nu tar man nästa steg med systematiskt fokus på Undervisningsskicklighet i praktiken (USiP).
I Sundbyberg har man under flera år utvecklat de fysiska, sociala och pedagogiska undervisningsmiljöerna för lärande. Allt med syfte att höja kvaliteten i undervisningen. Sedan 2019 har kommunens skolchefer och utvecklingsstrateger med stöd i BRAVOLesson själva varje läsår genomfört totalt cirka 150 systematiska lektionsobservationer på alla skolor. Ett exempel på ovanligt engagerade och fokuserade skolchefer.
Systematik och en känsla – meningsfullt tillsammans
Med data från observationerna och BRAVOLesson har skolcheferna haft underlag för att under kvalitetsdialogerna tillsammans med rektorerna även prata om undervisningen – hur den genomförs och kan utvecklas på respektive skola.
– Nu gör vi systematiska lektionsobservationer, didaktiska samtal och kollektivt lärande kring data till konkreta delar av SKA-arbetet på alla skolor. Vi har under utbildningen tränat på och fått konkreta råd kring att genomföra utvecklingsarbetet så att lärare känner att det är meningsfullt, säger Marie Nyhed, verksamhetschef för grundskola och gymnasium.
I Sundbyberg:
- har skolcheferna och skolledare under det här läsåret gått en anpassad version av BRAVOLessons utbildning Good to Great
- har alla skolledarna under utbildningen praktiskt övat på hantverket kring de olika teoridelarna i utbildningen
- implementerar man BRAVOLesson och USiP som stöd för systematiken på varje skola under HT2024
- kompetensutvecklar man under HT 2024, med hjälp av Skolkompaniet/Fibbla Kompetens, all personal kring USiP som en katalysator för att nå samsyn kring evidensbaserad undervisningsskicklighet
- skriver skolchefer och rektorer nu tillsammans en plan för bättre och bättre undervisning som blir en del av SKA-arbetet
– Precis som tidigare är även denna satsning evidensbaserad och väl förankrad i verksamheten. Nu går vi från att enbart jag och mina kollegor centralt har gjort observationer till att alla lärare får besök av både skolledare och kollegor, samt i och med det möjlighet till reflektion. Det blir mer än 650 observationer per läsår och mycket data för att vi tillsammans i Sundbyberg ska kunna se, prata om och kollektivt utveckla undervisning för lärande, säger Marie Truedsson, bildningsdirektör i Sundbyberg.
Om utbildningen Good to Great
“Konkreta exempel från skolor hur rektorer har gjort för att jobba med utvecklingen av undervisningen. Konkreta råd hur vi kan arbeta med lektionsobservationer och didaktiska samtal.”
En skolledare i kursutvärderingen i Sundbyberg
Skicklig undervisning i varje klassrum