Kort rapport från Trolle Ljungby efter HT 2020
BRAVOLesson har samtalat med Jessika Müller efter tre terminer med BRAVOLesson. På skolan besöker både Jessika lärarna och lärarna varandra enligt en mycket konkret och systematisk plan. Läs mer längre ner på sidan.
– Trots att vi är mitt uppe i en tuff pandemi-tid och en del av personalen periodvis har varit borta så har vi genomfört observationerna vi planerat i vårt arbete. Pedagogerna fick boka om men alla har genomfört sina observationer av varandra. Alla har även haft ett didaktiskt samtal efteråt som de upplever vara väldigt givande. Vi har fortsatt med våra kollegiala möten en timma varje onsdag då vi bara pratar undervisning. Utöver det blir det även spontana diskussioner vid kaffet, säger Jessika.
När lärarna har besökt varandra har man under HT 2020 använt Skolinspektionens observationsschema del 2 om ”Individanpassning, variation och utmaning” som underlag för både observation och samtal. Även rektor Jessica har genomfört lektionsobservationer och didaktiska samtal med samma observationsunderlag men även nu börjat med del 3 om ”Tydlighet i mål innehåll och struktur”.
I samband med terminsstarten VT 2021 har Jessika tillsammans med lärarna genomfört en gemensam utvärdering av arbetet med fokus på undervisningens kvalitet. Här följer en summering av vad Jessika har berättat efter det:
- Inför utvärderingen gav Jessika alla lärarna i uppdrag att gå in i BRAVOLesson och gå igenom sina individuella mål för att utveckla undervisningen.
- Lärarna är mycket nöjda med att alla reflektioner kring utvecklingen av deras egen undervisning är sparat och samlat i en individuell portfolio. De tycker att det är överskådligt, användbart och levande jämfört med tidigare då det försvann på något papper i en pärm som de inte hade tillgång till.
- Vid utvärderingen gick de igenom statistik med diagram för varje dimension i observationsunderlagen och kunde se att lärarna som observatörer av varandra mest markerar alternativen ”i mycket hög grad” och ”i ganska hög grad”. Jessika har då utmanat lärarna med frågan: ”Hur skulle våra observationer stå sig jämfört med om en utomstående observatörs uppfattning om vår undervisning – är vi realistiskt kritiska under våra observationer?” Jessika ska nu använda statistikfunktionerna för att jämföra sina egna observationer med lärarnas.
- Den dimension som i statistiken från observationerna sticker ut som ett utvecklingsområde är studiero i klassrummet.
– Jag är speciellt nöjd med att både jag och alla lärarna i BRAVOLesson har samlat underlagen för medarbetarsamtalen. Det är enkelt att skriva ut snygga underlag för och från medarbetarsamtalen, avslutar Jessika.